Bizonyára nagyon sokan hallottak már az omega-3 és omega-6 zsírsavakról, és arról, hogy ezeknek milyen fontos szerepe van a táplálkozásban. És nemcsak az emberek esetében van így, hanem a kisállatok is hasonló táplálkozási gondokkal küzdenek. A táplálkozástudomány fejlődésének köszönhetően sok kisállat betegségre és számos problémára kaphatunk magyarázatot. Érdemes alaposabban is megvizsgálni az omega-3 és omega-6 étrend-kiegészítők szerepét az étrendbeli hiányosságok, az életminőség, a sportteljesítmény vagy a közérzet javítása szempontjából.

Az étrendi zsírok zsírsavakból és glicerinből állnak. Egy zsírsav lehet telített vagy telítetlen. Ez attól függ, hogy milyen az atomszerkezetük. Egyszeresen telítetlen, ha kettős kötés van benne (szénatomok közti kettős kötés van a hidrogénatomok helyett). Többszörösen telítetlen, ha kettő vagy ilyen kettős tartalmaz a zsírsav. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak többszörösen telítetlenek, a különbség a kettős kötések helyében van. Az omega-3 esetében az első kettős kötés a harmadikszénatomnál van, míg az omega-6 esetében a hatodik szénatomnál van. Innen származik az elnevezésük.

A telítetlen zsírsavak különböző anyagcsereutakon jutnak el és hatnak a szervezetre. Az omega-3 jótékony hatása és haszna, ami nagy mennyiségben található a halolajban, sok szervrendszer esetében megfigyelhető:

Szív- és érrendszer: támogatják a vérkeringést és a vérerek egészséges működését, elősegítik azsírok és koleszterin lebontását, támogatják az egészséges szívritmust, csökkentik a vérnyomást, segítenek a véralvadási zavarok leküzdésében.

Idegrendszer és hangulat: több kutatás is bizonyítja, hogy a halolaj (amiben rendkívül sok omega-3 található) jótékonyan hat az idegrendszerre és a mentális egészségre egyaránt. Ennek oka, hogy az agy kb.60%-a zsírokból áll. A halolaj fogyasztása és a depressziós tünetek összefüggését vizsgálva elmondható, hogy az omega-3 bevitel csökkentette, vagy akár meg is szüntette a depressziós tüneteket. És a vizsgálatok kisálatok esetében is hasonló javulást mutattak. Az omega-3 támogatja az egészsége idegi működést, segíti a jó közérzet kialakulását, lassítja a memóriaromlást, fejleszti a tanulási képességet.

Látás: a szem szöveteinek kb.30%-a zsírsavakból áll, ezért fontos a megfelelő mennyiségű omega-3 bevitele, ami támogatja a könnyképződést és a szem nedvesen tartását, segít megőrizni a szem szövetéinek rugalmasságát.

Igen sok vizsgálat igazolja, hogy az omega-3 zsírsavak óvják a gerincoszlop és az ízületek egészségét, megelőzik a gyulladásokat és az ízületi, illetve szalagsérüléseket. Továbbá erősítik az immunrendszert is, csökkentik az allergiás tüneteket, és jól alkalmazhatóak például kisállatok esetében a fülgyulladáskor is. De a kisállatoknál hatásos a vemhesség idején is, valamint pozitív hatás figyelhető meg a szőrzet, bőrtakaró és a körmök egészsége esetében is.

Különböző kutatások alapján elmondható, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak fontos szerepük van a szervezetben kialakult gyulladások elleni védelemben A legjobb természetese forrás a fűvel táplált állatok húsa a vadvízi halak. Továbbá sok omega-3 zsírsavat tartalmaz a lazac, a tonhal, hering makréla, kagyló, osztriga. De mivel természetes forrásból nem mindig fedezhető a kellő mennyiségű zsírsav bevitele, ilyenkor válik szükségessé az omega-3 zsírsavval dúsított tápok és táplálék-kiegészítők fogyasztása. Természetesen figyelembe véve az állatorvos és a gyártó által javasolt dózist.

Share This